- Captain Albert's Blog -

Stories from the Sea, Past and Present

Swaan, Martinus Eduard.

no photo yet.

3 Comments

 1. Captain Albert,

  Kapitein M.E. Swaan
  Op 2 februari 1912, onderweg met het ss Soestdyk (1) van New York naar Rotterdam is kapitein E.M. Swaan overboord gevallen en verdronken.

  Bron: http://www.marhisdata.nl/main.php?to_page=schip&id=6033

  MVG
  John van Kuijk, lid archiefcommissie Vereniging “De Lijn”

  P.S. Bij het aanvullen van gegevens bij de HAL-schepen in de VLOOTLIJST op http://www.verenigingdelijn.nl/ verwijs ik waar mogelijk met een hyperlink naar de Blogpages “captains” en “ships” from the past op uw BLOG. (Empowerment)

  • Goede morgen,

   mijn dank. ik had de informatie van kapitein Swaan ook gevonden in het NRC van 1912, maar ik heb verder nog te wenig informatie om een goede bio van hem op de blog tezetten. D#Nog steeds op zoek naar nazaten van de goede man.

   Leuk telezen dat mijn blog nuttig is.

   mvg

   Captain Albert

 2. P.S.

  Onderstaande ook te vinden op: http://www.marhisdata.nl/main.php?to_page=schip&id=6033

  Kapitein E.M. Swaan †. — Men schrijft aan de „Nieuwe Rott. Courant.”:
  Het stoomschip SOESTDYK, van de Holland Amerika Lijn, vertrekt morgen, onder commando van kapitein L. Rijnink, wederom naar zee.
  Zoals wij reeds bij binnenkomst van het stoomschip bericht hebben, verloor het schip op de laatste thuisreis haar gezagvoerder, kapitein E.M. Swaan, die in het midden van de oceaan overboord geslagen werd en verdronk. Kapitein Swaan was in maart 1897 als stuurmansleerling bij de Holland Amerika Lijn in dienst getreden, na zijn leerschool aan de Zeevaartschool te Rotterdam te hebben doorgemaakt. Hij diende achtereenvolgens in verschillende rangen op de stoomschepen van de N.A.S.M., verscheidene jaren als eerste officier op de grotere passagiersschepen. In november 1909 werd hij tot kapitein bevorderd en sedert dien voerde hij het bevel over verschillende vrachtschepen van de Maatschappij, die in hem een van haar beste jeugdige krachten verloren heeft. Ook onder zijn vrienden en kennissen in de Marine-Reserve was Swaan algemeen zeer gezien en bemind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *