- Captain Albert's Website and Blog -

Ocean Liner History and Stories from the Sea, Past and Present. With an In Depth focus on Holland America Line

Boerdam, J. biography pending

Capt. Boerdam here CO on maasdam 1959 small

Captain Boerdam was a ships master in the 1960’s This photo shows him as Chief officer on the Maasdam of 1951

Boerdam small

3 Comments

 1. Thank you for the update.

  Commodore Bouman was the captain of the ss Rotterdam during the maiden voyage. I am not amazed that a non dutch reporter garbled this name to Boerman or something similar. I still have to find the first none Dutchman who is able to pronounce my name properly.

  Best regards

  Capt. Albert

 2. Zijn naam heb ik nooit vergeten maar hij was mijn kapitein op de Gorredijk. Vanaf de proefvaart tot augustus 1963. Ik was leerling stuurman en voer vanaf september 1962 bij de Lijn. Ben in september naar de Koninklijke Marine gegaan en heb in jullie/augustus 1964 nog een maand op de Dinteldijk gevaren teneinde mijn jaar aals leerling vol te maken. Geweldig mens.

  • Kapitein Jean Boerdam was mijn bijzondere “Zee Pa”. Als mede leerling stuurman heb ik met Theo Oomen de eerste reizen met de Gorredyk meegemaakt. Tijdens de 1e terugreis naar Rotterdam raakten we dankzij of ondanks de routing door het KNMI verzeild in een tweevoudige storm op de Atlanic. Op 28 februari 1963 bleef de barograaf steken bij 955 mb op de onderrand van de trommel doordalend tot 947 mb door extrapolatie (beschreven in de KNMI publicatie nr. 73 in nautisch tijdschrift De Zee mei 1963). De schade bij aankomst in Rotterdam was enorm. Als 4e stuurman monsterde ik samen met kapitein Boerdam op 16 december 1964 aan voor de 2e reis van de Poeldyk naar Mexico. Een aantal zeer aangename reizen met hem naar de Golf gemaak. Hij was een groot liefhebber van de mariachi muziek en nodigde deze muzikanten uit aan boord met de nodige problemen over de rekening. Na 10 reizen met de Poeldyk op26 augustus afgemonsterd bij de HAL. Daarna een dienstplicht als legerluchtwaarnemen gevold door de studie Civiele Techniek aan de TU-Delft en een 31 jaar durende loopbaan bij RWS.
   Theo, leuk van je te horen! Hartelijke groeten, Jeroen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.